Motivatie

Sporten naast je werk (de voordelen!)

Dat sporten goed voor je is, hoeven we je niet te vertellen. Wat je daarentegen waarschijnlijk wel nodig hebt om te horen is dat je hier ook daadwerkelijk tijd voor vrij moet maken. Het is belangrijk dat je naast je werk tijd overhoudt om te sporten. We begrijpen dat het moeilijk is om dit in je ritme te krijgen, maar een vast werkschema kan juist hulp bieden bij het creëren van een sportritme. Gezond eten en dingen als creatine helpen daar ook bij (lees hier wat dat is). Door regelmatig te sporten verminder je stress en word je productiever op het werk. In dit artikel zullen we je een helpende hand bieden bij het ontwikkelen van een sportritme.
 

Sporten na werk

Voor de meesten van ons is een werkdag afgelopen rond een uur of zes. Dit betekent dat, tegen de tijd dat we thuis zijn, het tijd is voor het avondeten. En dat is waar we in de knoop komen en waar de smoesjes vandaan komen. Want hoe moet je deze tijd van de dag, qua eten, combineren met sporten? Voor het sporten eten zorgt voor een zware maag en uiteindelijk voor steek – geen fijn sporten dus. Maar na het eten sporten is dan weer heel laat… Tips:

  • Als je na het eten gaat sporten: eet iets lichts
  • Als je voor het eten gaat sporten: zorg dat je zwaar luncht

 

Sporten voor werk

Eigenlijk is het het beste om ‘s ochtends te gaan sporten. Je sportprestaties zijn ‘s ochtends hoger omdat je met een frisse geest gaat sporten. Daarnaast heb je er de rest van de dag profijt van. Een sportsessie in de vroege uurtjes zorgt namelijk voor een verhoogde afgifte van neurotransmitters in je zenuwcellen. Dit maakt je de rest van de dag fitter en scherper. Toch is het vaak moeilijk ‘s ochtends je bed uit te komen… Tips:

  • Ga niet al te laat slapen
  • Zorg dat alles al klaar ligt
  • Eet iets lichts van tevoren

Ontspanning

We kennen het gevoel waarschijnlijk allemaal: het werk wordt allemaal net even te veel. Je voelt je vermoeid en hebt weinig tijd over voor jezelf en de dingen waarvan je geniet. Het is erg belangrijk om genoeg te ontspannen naast je werk. Zo blijf je gemotiveerd en voorkom je stress. Bedenk voor jezelf waar jij ontspanning vandaan haalt. Zijn dat bijvoorbeeld feestjes? Bezoek deze dan eens in de maand zoek op sites naar leuke festival outfits, bijvoorbeeld op deze site: http://www.festivaloutfits.net. Of ontspan je van een weekendje weg? Plan deze dan in zodat je daar naar uit kan kijken. Ook ontspannen veel mensen van bijvoorbeeld een yoga-les. Hieronder zullen we de verschillende mogelijkheden voor je bespreken!

 

Ontspanning opzoeken in rust

Het kan heel fijn zijn om je even helemaal terug te trekken. Veel mensen mediteren om even aan helemaal niks te denken en om er zo vervolgens weer goed tegen aan te kunnen. Ook een yoga-les of überhaupt beweging kan dit bewerkstelligen. Tot slot kunnen een paar daagjes weg ook zorgen voor ultieme rust. Door even weg te zijn uit de omgeving van alle dag kun je daarna weer met een frisse blik naar dingen kijken.

 

Ontspanning opzoeken in jezelf

Dit punt komt redelijk overeen met het vorige. Ga weer opzoek naar je ‘ware ik’. Evalueer goed hoe je je voelt en probeer hierdoor een oplossing te zoeken voor een eventueel probleem op de werkvloer. Het is belangrijk om tevreden te zijn over jezelf en over je eigen prestaties!

 

Ontspanning opzoeken met vrienden

Een avondje met vrienden kan wonderen doen. Door met mensen te zijn die jij leuk vindt en die jou leuk vinden kun je weer helemaal jezelf zijn. Dit kan bijvoorbeeld een relaxed avondje zijn waarbij je sociaal betrokken bent bij het leven van anderen. Dit zorgt voor positieve afleiding en het geeft een fijn gevoel dat je naast je werk tijd creëert voor je naasten.

 

Ontspanning opzoeken in de dingen die je amuseren

Zoals in de intro genoemd, kunnen dit juist hele actieve activiteiten zijn. Feesten/festivals is hier een goed voorbeeld van. Door je even helemaal uit te kunnen laten in andere dingen die je leuk vindt, kun je goed je energie (en wellicht frustraties) kwijt. Door de drukte op te zoeken, kun je daarna weer terug naar het toch vaak saaiere werkritme.

 

Hoe motiveer ik mijn werknemers?

Soms wordt wel eens gezegd dat baas worden niet zo moeilijk is. Een goede baas worden en dat ook blijven, is al heel wat moeilijker. Wanneer u de leiding heeft over verscheidene werknemers dan hebt u heel wat verantwoordelijkheid. Iedere werknemer heeft een andere persoonlijkheid en heeft een andere manier van werken. Dit betekent dat u uw leiderschapsstijl niet alleen aan uw bedrijf en uw branche dient aan te passen maar ook aan al uw medewerkers. Ook wanneer u uw medewerkers wilt motiveren om een bepaalde taak uit te voeren of gewoon om op dagelijks vlak hun werk te verbeteren, dan dient u er rekening mee te houden dat u mogelijk iedere werknemer op een andere manier dient te motiveren.

Een hoger loon

Dit lijkt duidelijk. Iedere werknemer vindt het leuk om een hoger loon te krijgen voor het gedane werk. Er wordt wel eens gezegd dat geld niet gelukkig maakt, maar wie jaar in, jaar uit dezelfde baan doet voor het zelfde loon, kan wel wat financiële motivatie gebruiken. Wanneer uw werknemers aangeven hun job graag te doen, maar op het einde van hun geld een stukje maand over hebben, dan is het tijd om te overwegen uw werknemers ook financieel te motiveren.

Uw eigen persoonlijkheid

Sommige bazen krijgen meer gedaan van hun werknemers dan andere. Bent u zo’n motiverende baas? Voor werknemers is het belangrijk om een goed gevoel van eigenwaarde te hebben. U kunt uw werknemers wellicht motiveren door middel van positieve kritiek. Ervoor zorgen dat iemand zich fier voelt op zijn werk en laten zien dat je weet dat iemand het goed doet: het zijn allemaal dingen waardoor iemand gemotiveerd wordt en een groter gevoel van eigenwaarde krijgt.

Eerlijkheid duurt het langst

Eerlijk duurt het langst, is een oud spreekwoord en dat geldt ook bij het motiveren van uw werknemers. Uiteraard vinden wij positief motiveren van werknemers het allerbelangrijkste, maar als er iets mis is, dan moet u dat ook kunnen zeggen. U kunt dit weliswaar ook op een positieve manier doen, en dit laatste wordt vaak vergeten. Soms is het nodig om streng maar rechtvaardig te zijn. Zo weten uw werknemers dat zij door u gewaardeerd worden. Wanneer mensen weten wanneer het goed is en wanneer niet, maar daarbij altijd als mens gewaardeerd worden, zullen zij zich gemotiveerd voelen om zich in te zetten voor uw zaak of bedrijf.

Geen favorietenbehandeling

Bij het motiveren van werknemers hoort ook geen favorietenbehandeling. Niets werkt zo demotiverend als het gevoel krijgen dat de ene werknemer zich meer kan veroorloven dan de andere. Wanneer u werknemers echt wilt motiveren, dan kunt u zich geen favorietenbehandeling veroorloven!