Vacaturesites

Hoe bereid je je voor op een baan?

Wanneer je dan eindelijk die (taaie) studie hebt afgerond is het tijd om je te oriënteren op de arbeidsmarkt. Het vinden van een baan! Dit kan natuurlijk ook het geval zijn na het ontslag bij een andere baan. Het hele proces begint (opnieuw): zoeken naar een vacature, solliciteren, aangenomen worden en de beruchte eerste werkdag. Gelukkig is het internet een onuitputtelijke bron aan tips, een goed voorbeeld daarvan is deze site: http://www.nustage.nl. Hier kun je haast alles vinden, van begin tot eind. In dit artikel zullen we je ook een paar handvaten aanreiken voor de voorbereiding op een nieuwe baan!

Maak een nieuwe start

Dit is de perfecte kans op een nieuw begin. Zorg voor een enthousiaste en positieve houding. Maak ook voornemens voor jezelf, wat wil je bereiken?

Bereid je voor

De juiste voorbereidingen treffen kan je eerste werkweek maken! Begin relaxed en zorg dat je zoveel mogelijk informatie al hebt. Bedenk ook wat je mee moet nemen.

Kom op tijd

Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, maar het is écht heel belangrijk dat je in de eerste week op tijd komt. Sta desnoods eerder op. Zo zorg je voor een goede indruk.

Maak aantekeningen

Ga er vanuit dat er in de eerste week ontzettend veel informatie op je afkomt – meer dan je kunt onthouden. Maak aantekeningen, op die manier ben je niet afhankelijk van je collega’s.

Connect met je collega’s

Vergeet niet om sociaal met je collega’s om te gaan! Maak hier dan ook tijd voor vrij. Hierdoor wordt je baan niet alleen leuker, ook ontwikkel je een gun-factor.

Blijf rustig

Een nieuwe baan is natuurlijk altijd spannend. Het is daarom belangrijk om rustig te blijven.  Iedereen is ooit eens nieuw geweest. Accepteer dat je je in het begin een buitenbeentje kan voelen. Dit is logisch want je kent nog niet iedereen. Neem de tijd om dingen te leren. Je bent niet voor niets aangenomen dus heb vertrouwen in jezelf!

Veel succes gewenst van ons!

Hoe vind ik een leuke baan?

In onze vorige artikelen hebben we natuurlijk al even stil gestaan bij de online mogelijkheden die je helpen met het vinden van een baan. Naast het gebruik van internet zijn er natuurlijk vele andere mogelijkheden die je hierbij kunnen helpen. Deze post staat in het teken van het vinden van een baan via een andere manier dan internet.

Loop binnen en vraag naar de mogelijkheden
Heb je een leuk bedrijf op het oog en zou je daar graag willen werken? Loop dan binnen en kijk waar het je brengt. Dergelijke sollicitatie wijze werken vooral goed in de commerciële sector. Wil je aan de slag als verkoper, dan is dit zeker iets dat je geprobeerd moet hebben!

Zoek een passende vacature in de krant
Ondanks het feit dat we inmiddels alweer leven in het jaar 2016 is het toch nog aan te bevelen om de krant regelmatig te raadplegen, hierin verschijnen dagelijks nieuwe vacatures. Je kan er voor kiezen om een vrijblijvend proefabonnement te nemen en dit gedurende een bepaalde periode te proberen deze lopen vaak voor een periode tussen de 4 en de 10 weken. Dagblad de Telegraaf heeft een katern voor werkzoekenden daarnaast zijn de Volkskrant en het Algemeen Dagblad kranten waar veel vacatures in verschijnen.

Informeer in je netwerk
Zoek je een nieuwe baan dan kan je informeren naar de mogelijkheden binnen je netwerk. Door contact te leggen met vrienden of bekenden en door te informeren naar de mogelijkheden gaan er vaak deuren voor je open die anders gesloten zouden blijven. Gooi in een gesprek dus altijd een balletje op en kijk wat dit voor jou kan betekenen.

Loop binnen bij een uitzendbureau
Een andere mogelijkheid kan zijn het zoeken van een baan via een uitzendbureau. Uitzendbureaus beschikken in veel gevallen ook over werk voor een langere periode. Wanneer het de werkgever dan bevalt kan het uitzendcontract over worden overgenomen zodat je in vaste dienst kan starten.

Heb je tips of suggesties naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten!

Hoe vind ik de beste vacatures?

Iedereen is bekend met vacaturesites zoals Monsterboard, de Nationale Vacaturebank en Werk.nl. Toch is het wanneer je naar een baan zoekt niet altijd mogelijk om meteen passende vacatures te vinden. Langs de ene kant lijkt het erop dat we als werkzoekenden soms overspoeld worden met een veelheid aan vacatures, langs de andere kant lukt het ons tegelijk niet om de beste vacatures te vinden. Net daarom is het belangrijk om structureel te werk te gaan om een passende vacature te vinden.

Maak een inventarisatie van je eigen mogelijkheden

Natuurlijk weten we allemaal welke studies en werkervaring we hebben opgedaan in ons leven. Om het beste uit jezelf te halen, is het nodig om al deze troeven van naderbij onder de loep te nemen. De beste vacatures vind je wanneer je jezelf bewust bent van al je mogelijkheden en beperkingen. Je CV is daarom meer dan een opsomming van je gevolgde opleidingen, behaalde diploma’s en daarop volgende baantjes.

Je CV, hoe schrijf je die?

Je weet uiteraard dat je CV belangrijk is. Wanneer je je droomjob wilt binnenhalen, is het van het allergrootste belang dat je je beste visitekaartje achterlaat. Om dit te kunnen doen, is het noodzakelijk dat je selectief te werk gaat. Zijn al je diploma’s op je CV noodzakelijk? Is het werkelijk nodig om je lagere schooldiploma te vermelden? Is je middelbare schooldiploma nog wel relevant wanneer je een masterdiploma behaald hebt? Bij het opstellen van je CV ga je best kritisch te werk. Het is niet alleen een visitekaartje voor je toekomstige werkgever, maar je kunt het zelf ook handig gebruiken als leidraad voor het selecteren van de juiste vacature waarop je wilt solliciteren.

Hoe is het gesteld met je werkervaring?

Naast je formele CV, doe je er goed aan om op informele wijze voor je zelf je werkervaringen op een rijtje te zetten die jou als mens het meest getroffen hebben. Dat kan in positieve zin zijn, maar ook in negatieve zin. Je wilt immers vacatures vermijden waar je best niet op solliciteert omdat je dan weer in een situatie zou kunnen terechtkomen waarvan je in het verleden geleerd hebt dat die voor jou onwenselijk is. Wanneer je op zoek gaat naar vacatures, zoek je best naar vacatures die jou op het lijf geschreven zijn.

Persoonlijkheid, hobby’s, verenigingen. Vertel wat je allemaal hebt gedaan!

De beste vacatures zijn deze die aansluiten bij je persoonlijkheid, favoriete hobby’s of verenigingen waar je lid van bent. Het lijkt misschien niet zo evident, maar ook in je vrije tijd doe je veel ervaring en vaardigheden op die nuttig kunnen zijn op werkvlak. Maak daarom ook een lijstje hiervan om als zoektermen te gebruiken wanneer je op zoek bent naar de beste vacatures.