Contact met en tussen werknemers

Contact met werknemers is natuurlijk iets wat je goed moet onderhouden. Ten eerste is er vanzelfsprekend zakelijk contact. Stel je voor je hebt een grafisch ontwerp bedrijf en moet EPS bestanden onderling versturen. In een grafisch ontwerp bedrijf gaan er natuurlijk veel posters, flyers en ontwerpen over en weer. Er zijn veel kanalen die je kan gebruiken om deze eps-bestanden mee te sturen. Zo kun je gebruik maken van dropbox, kun je het via google sturen en natuurlijk (ouderwets) via de mail. Wat we vaak zien is dat feedback weer via andere kanalen loopt. Zo is het veel sneller om te reageren op een ontwerp via bijvoorbeeld WhatsApp of telefoon.

Naast zakelijk contact is er tussen baas en werknemer en werknemers onderling ook contact buiten het werkveld om. Dit kan dan alsnog werk gerelateerd zijn, maar dit kan ook veel persoonlijker zijn dan dat. In de privé-sfeer is het soms moeilijk om te bepalen of in te schatten op wat voor manier je contact met elkaar hebt. Want hoe houd je werk en privé nou goed gescheiden? We hebben allemaal wel een keer een verhaal gehoord over een affaire op de werkvloer. Sterker nog, veel van ons hebben dit zelf wel eens meegemaakt.

Zo meldde NU.nl een tijd geleden dat de helft van de Nederlanders wel eens een affaire heeft gehad met een collega, terwijl 65 procent wel eens verliefd is geweest op een collega. Daarnaast kwam er uit het onderzoek dat Nederlanders werk en privé wel zodanig goed gescheiden te houden dat ze voornamelijk af spreken buiten werktijd.

Weer een ander onderzoeksbureau heeft ‘ontdekt’ wat de 7 signalementen zijn van een zogeheten kantooraffaire. Dus als je als baas vermoedens hebt over die ene twee collega’s let dan op de volgende gedragingen:
Ze vermijden oogcontact en er heerst soms een ietwat ongemakkelijke sfeer
Ze gaan altijd opvallend weg, zodat de ander het opmerkt
Ze hebben veel onderonsjes en ze spenderen veel tijd samen
Ze komen voor elkaar op, bijvoorbeeld tijdens het ontvangen van kritiek
Ze proberen zo vaak mogelijk samen pauze te nemen of nemen dezelfde dagen vrij
Ze veranderen van smaak, deze passen ze dan op elkaar aan
Ze besteden veel aandacht aan hun uiterlijk en komen altijd goed voor de dag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *